Εκτύπωση Δημοσιεύτηκε στις 21/02/2017 σε Οδηγίες χρήσης

Συμπίεση εικόνων & φωτογραφιών χωρίς απώλεια ποιότητας

Συμπίεση εικόνων & φωτογραφιών χωρίς απώλεια ποιότητας

Πως θα συμπιέσετε εικόνες και φωτογραφίες χωρίς απώλεια ποιότητας

Η συμπίεση εικόνων και φωτογραφιών θεωρείτε κάτι πολύ βασικό και κυρίως όταν πρόκειται για απεικόνιση στην οθόνη ενός υπολογιστή. Για χρήση WEB δηλαδή όπου η ποιότητα που χρειάζεται είναι η πραγματική στο μέγεθος έως 100% της προβολής της.

Εφόσον μία μέση οθόνη ενός υπολογιστή έχει ανάλυση 1366Χ768 pixels δεν χρειάζεται να προβάλουμε μία φωτογραφία από ένα άρθρο ή προϊόν σε ανάλυση μεγαλύτερη από αυτήν. Εκτός και εάν υφίσταται κάποια συγκεκριμένη ανάγκη πέραν της απλής απεικόνισης τους. Μεγάλη προσοχή και όταν θέλουμε απλά να δείξουμε ένα μικρό εικονίδιο π.χ 300Χ200 pixels και εμείς επιλέγουμε μία εικόνα 1024Χ1024 επειδή μας άρεσε! Δεν υπάρχει λόγος εφόσον δεν θα χρησιμοποιηθεί σωστά για την προβολή της.

Άρα πρώτα κανονίζουμε το μέγεθος που πραγματικά χρειαζόμαστε για την προβολή στο ίντερνετ και στη συνέχεια προσαρμόζουμε το μέγεθος με τη χρήση διαφόρων προγραμμάτων. Υπάρχουν πολλά δωρεάν προγράμματα που μπορούν να μας εξυπηρετήσουν και μπορείτε να βρείτε και ενσωματωμένα στα windows και mac os λειτουργικά.

Εάν μία φωτογραφία προορίζεται για εκτύπωση πρέπει πάντα να διατηρούμε το καλύτερο δυνατό μέγεθος αποθηκευμένο στον υπολογιστή μας. Επειδή όμως στο ίντερνετ μετράνε πολύ οι ταχύτητες φόρτωσης του περιεχομένου, πρέπει κάθε κίνησή μας να είναι "μετρημένη". Θα πρέπει να διατηρούμε όσο το δυνατόν χαμηλό μέγεθος σε KB (μονάδα μέτρησης χωρητικότητας) διατηρώντας τη μέγιστη δυνατή ποιότητα

Σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε ένα πολύ εύκολο και πολύ γρήγορο τρόπο να χαμηλώσουμε το μέγεθος μίας εικόνας συμπιέζοντάς την ποιότητά της. Θεωρούμε ότι θα σας λύσει τα χέρια καθώς είναι δωρεάν στη χρήση του και δεν απαιτεί να εγκαταστήσετε κάποιο πρόγραμμα τον υπολογιστή σας. Λειτουργεί online στο δίκτυο και θα χρησιμοποιήσετε τη διεύθυνση

http://optimizilla.com

Ας δούμε λοιπόν πόσο εύκολη είναι η χρήση του προγράμματος

Το πρώτο βήμα είναι να συγκεντρώσουμε σε ένα φάκελο τις εικόνες - φωτογραφίες που θέλουμε να επεξεργαστούμε για να μειώσουμε το μέγεθός τους.

Αφού το κάνουμε αυτό ανοίγουμε ένα παράθυρο στον φυλλομετρητή που έχουμε συνηθίσει (chrome, firefox, internet explorer, safari, opera κ.α.). Ανοίγουμε τον σύνδεσμο http://optimizilla.com και περιμένουμε να φορτώσει η σελίδα.

Στη συνέχεια έχουμε 2 επιλογές για να ανεβάσουμε τις φωτογραφίες μας στο πρόγραμμα αυτό.

  • Είτε πατώντας το κουμπί UPLOAD FILES και επιλέγοντας από τον υπολογιστή μας το αρχείο που θέλουμε να ανεβάσουμε
  • Είτε σέρνοντας στο κενό σημείο (Drop Your Files Here) τη φωτογραφία μας ή περισσότερες (drag n drop)


Περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα να ανέβει και να φτάσει στο 100%.Αφού τελειώσει η φόρτωση της εικόνας, εμφανίζεται μία προεπισκόπηση της και ένα τυπικό ποσοστό % συμπίεσης που εφαρμόζει το πρόγραμμα αυτόματα σε πρώτη φάση.

  • Η αριστερή εικόνα που απεικονίζεται είναι όπως ανέβηκε αρχικά (αρχική ποιότητα).
  • Η δεξιά εικόνα δείχνει προεπισκόπηση μετά την αλλαγή συμπίεσης.


Και στις δύο φαίνεται το μέγεθος σε KB για να συγκρίνετε πόσο μειώθηκε.

Στο σημείο που γράφει Quality αναφέρεται το ποσοστό συμπίεσης που μπορείτε να ρυθμίσετε για να καταλήξετε στο ιδανικό μέγεθος. Τροποποιείτε τη μπάρα όπως επιθυμείτε, παρατηρώντας τις εικόνες για κάποια εμφανή διαφορά.Αφού τελειώσετε με τις ρυθμίσεις σας, τότε πατάτε είτε το κουμπί DOWNLOAD κάτω από τη μικρή φωτογραφία, είτε το DOWNLOAD ALL εάν έχετε περισσότερες από μία. Με το δεύτερο το πρόγραμμα ετοιμάζει ένα αρχείο zip που περιέχει όλες τις φωτογραφίες σας συγκεντρωμένες. Στη συνέχεια κατεβαίνει αυτόματα το αρχείο και το ανοίγετε στον υπολογιστή σας.Ο μόνος περιορισμός σας είναι ότι μπορείτε να ανεβάζετε ταυτόχρονα έως 20 εικόνες.Όπως βλέπουμε στο παράδειγμα της συμπίεσης που κάναμε έχουμε μειώσει κατά πολύ το μέγεθος της φωτογραφίας, έτσι ώστε να μπορούμε να τη δημοσιεύσουμε και να φορτώσει γρήγορα στη σελίδα μας. Η ποιότητα που θα βλέπει ο χρήστης στην οθόνη του είναι σχεδόν αντάξια της πρωτότυπης.


Πιστεύουμε ότι το άρθρο μας ήταν κατατοπιστικό και ότι θα σας βοηθήσει να το αξιοποιήσετε σωστά στην ιστοσελίδα μας.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του Greek Portal

Εγγραφή στο Newsletter μας